Test je wijk

Thema(s):
Dorps- en wijkdemocratie

Door nieuwe technologieën weten bewoners elkaar steeds beter te vinden en groeit het aantal platforms waar gelijkgestemden uit wijken met elkaar de handen ineen slaan. Bovendien hebben online tools het veel makkelijker gemaakt om inzichten op wijkniveau op te doen. Online enquêtes onder inwoners worden dan ook steeds vaker ingezet. Wij zien dat het opstellen van dit type enquêtes bewoners nog veel tijd kost, dat ze slecht deelbaar zijn én dat het zicht op de resultaten bij betrokkenen uitblijft.

Een concreet voorbeeld uit de wijk van Nicolette:
“”Ik werd door mijn eigen (zeer actieve!) wijkvereniging per brief gevraagd om mijn mening te geven over de leefbaarheid in de wijk. In deze brief stond een link naar de enquête. Deze moest ik overtypen. Eenmaal op de enquête gekomen bleek dat ik een wachtwoord moet aanvragen. Zo gezegd zo gedaan. Echter dit wachtwoord moest door een administrator worden aangemaakt. Daar ging een paar dagen overheen. Toen ik eenmaal mijn wachtwoord kreeg, was de termijn om de enquete in te vullen verstreken. Over de uitslag van de enquete heb ik nooit meer wat gehoord.””

Wij denken dat dit beter en makkelijker kan.

Wat als er een online platform ontwikkeld kan worden – vergelijkbaar met surveymonkey – die inwoners helpt om snel, goede vragenlijsten op te stellen, te publiceren en verspreiden via sociale media mét live rapportages en een visual van de belangrijkste resultaten?

Ons idee is om hier een platform voor te bouwen: Test je Wijk.

Op dit platform vinden bewoners kant-en-klare vragenlijsten voor de meest voorkomende onderwerpen waar op wijkniveau vragen over gesteld worden. Bijvoorbeeld veiligheid, parkeren en speelvoorzieningen.

Wat levert het op aan bewoners?
Bewoners hebben hiermee een tool in handen om snel onderzoek te doen en de resultaten op een aantrekkelijke manier te delen met hun achterban en met de politiek. De vragenlijsten bestaan uit sjablonen met voorgeprogrammeerde vragen. Op basis van onze ervaringen als onderzoeksbureau weten wij namelijk welk type vragen wel en niet gebruikt worden en geschikt zijn om een antwoord te krijgen bij verschillende onderwerpen. Zo zijn bewoners verzekerd van een kwalitatief goede vragenlijst. Willen zij zelf andere vragen toevoegen dan kan dat. Bovendien kan de vragenlijst een eigen look en feel krijgen door bijvoorbeeld een logo toe te voegen.

Wat levert het de gemeente op?
Gemeenten en politiek ontvangen sneller feedback vanuit buurten en hebben ook zelf een middel waarmee zij inzichten kunnen opdoen in wat er leeft in de wijk. Dit kunnen zij herhalen en gebruiken als benchmark.

Wat is er al en wat moet nog worden ontwikkeld?

Wat er al is:
• Kennis over de juiste vragen om te stellen.
• De enquêtetool om de vragenlijsten mee op te stellen, te publiceren en te promoten.
• Live inzicht in de resultaten en de mogelijkheid om deze in een infographic weer te geven.

Wat moet er nog komen:
• De visuele schil om de vragenlijsten heen, dus het platform dat de inwoners zien en beheren, moet nog worden gemaakt.

Vernieuwend

Het is gebaseerd op een idee van bestaande surveytools, maar faciliteert doordat er al te gebruiken vragenlijsten worden aangeboden. Ook is er de mogelijkheid om te delen, wat de aanzuigende werking verhoogt.

Impact

Buurten blijken gemakkelijker in staat om zich over onderwerpen uit te spreken. Ze verenigen zich gemakkelijker op voor hen aansprekende thema’s, waardoor ook de interactie tussen buurten/buurtverenigingen en bv. gemeenten wordt vergemakkelijkt.

Overdraagbaar

Het platform zelf biedt de mogelijkheid tot delen en hergebruik van vragenlijsten. Doordat het platform online voor iedereen toegankelijk is, kan iedereen vragenlijsten van elkaar inzien en bijdragen aan verdere verbetering. Alles is transparant en daarmee eenvoudig overdraagbaar.

Contact

1 reactie

  • Tony van Waveren zegt:

    Goed idee. Merk op dat in de beschrijving wordt uitgegaan van fysieke wijken. Dit idee is natuurlijk ook bruikbaar voor ‘virtuele wijken’ oftewel andere doorsnedes van de inwoners van een gemeente. Denk aan ouders van kinderen op de basisschool, leden van een sportclub enzovoort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *