Burgerbegroting

Lees hier de publicatie op dit thema: “Burgerbegroting, we zijn begonnen“.

Binnen de Democratic Challenge en daarbuiten wordt geëxperimenteerd met de burgerbegroting. Een burgerbegroting is een besluitvormend proces waarin burgers meedenken en onderhandelen over het verdelen van publieke geldbronnen. Bijvoorbeeld van de gemeente of maatschappelijke partijen. Daardoor komen burgers dichter bij de besluitvorming van de gemeentebegroting. En bij de gemeente. De burgerbegroting gaat dus over zeggenschap, maar ook over deliberatie en gemeenschapsvorming. In (onder andere) Breda en Oldebroek gaan bewoners hiermee aan de slag . In het dorp Geffen (gemeente Oss) wordt zelfs de gehele begroting participatief aangepakt.

Deze gemeenten en  11 andere Nederlandse gemeenten delen hun ervaringen in de leerkring burgerbegroting die wordt geleid door Joop Hofman. Dat is relevant voor knelpunten in de uitvoering en uitwerking: Hoe kom je tot het besluit om een burgerbegroting te organiseren? En hoe betrek je iedereen, en niet alleen de usual suspects?

Bovendien heeft de burgerbegroting geen vast omlijnde blauwdruk. Start je bij de begroting of bij de ambities van inwoners? Leg je de invulling een vrij te besteden budget voor aan de bewoners, of geef je bewoners invloed op de begroting? Meer lezen over de burgerbegroting kan hier!

icoontjes10 2017

Gemeenten die in 2018 een burgerbegroting willen invoeren kunnen zich melden voor een implementatietraject van een jaar. Hierbij worden de lessen van de CoP Burgerbegroting toegepast. Dit traject is op kosten van de gemeente zelf. Beslis nu voor 2018: stap in en stoom je gemeente klaar voor een burgerbegroting in 2018. Meer informatie? Mail naar: info@democraticchallenge.nl.

icoontjes10 Kennismakelaar: Joop Hofman

Contact: joophofman@rodewouw.nl

06-29045673 | www.rodewouw.nl

Functie: Joop is werkzaam bij Rode Wouw BV, een productiehuis voor het produceren van oplossingen voor participatievraagstukken.

Joop: ”Ik ben begonnen in buurten in Oost-Groningen, Deventer en Genk (B). De laatste tijd merk ik dat ik steeds meer landelijk en internationaal als ontwerper en aanjager wordt gevraagd. Vragen variëren van de meest gewone tot hele bijzondere samenwerkingsvormen tussen bewoners en maatschappelijke partijen.  Maar het verhaal en de drive van de bewoners is hierin altijd leidend. Bewoners met een twinkel in hun ogen na het ‘Dat hebben we gefikst’-moment zijn mijn brandstof.

Ik doe mee aan de Democratic Challenge omdat werken aan lokale democratie vooral een wirwar van community building is en dat groeit alleen maar door te doen.”

Je kunt hem altijd alles vragen over:

  • de burgerbegroting
  • over ABCD-aanpak (community building)
  • en natuurlijk over zandbakmanagement

icoontjes10 Experimenten: 

Artikelen en meer informatie

Democratic Challenge – Discussiepaper

De Democratic Challenge is een initiatief van het ministerie van BZK, uitgevoerd door de VNG.

Team Democratic Challenge
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Postbus 30435
2500 GK Den Haag

E-mail: d-loket@vng.nl

We zijn ook te vinden op twitter!