Reisverslag experiment Samenleving Voorop Leusden

De gemeente Leusden speelt in op de veranderende rol van de gemeente en haar inwoners met het programma ‘Samenleving Voorop’. Sinds 2011 is Leusden bezig met bewustwording, trainingen en experimenteren met nieuwe werkwijzen waarmee raadsleden, college, ambtenaren en inwoners worden aangezet om zelf de vertaalslag te maken naar de dagelijkse praktijk. Wat betekent Samenleving Voorop voor mijn dagelijks werk? Wat betekent het voor de houding naar inwoners, de manier waarop we beleid ontwikkelen en besluiten nemen? En wat betekent het voor de inzet van inwoners en ondernemers?

De gemeente heeft het dagelijks onderhoud van de buitenruimte op een nieuwe manier aanbesteed. De werkzaamheden van de aannemer worden beoordeeld door de bewoners door middel van een enquête. Het derde jaar moet de aannemer een hoger gemiddeld cijfer hebben dan het gemiddelde cijfer van de twee voorgaande jaren. Deze beoordeling bepaalt of het contract verlengd wordt of niet. “We zijn door een bezuiniging van kwaliteitsniveau B naar C gegaan zie onzebuitenruimte.nl/c-niveau. Dat was voor de aannemer extra moeilijk: de bewoner tevreden houden terwijl je in kwaliteit een stapje terug doet. De aannemer heeft een folder bezorgd om aan verwachtingenmanagement te doen. Door goed te informeren zijn er zelfs minder meldingen binnengekomen dan toen niveau B gehandhaafd werd.” Met dit beleid wordt de aannemer aangemoedigd in goede relatie en gezamenlijkheid met de buurt het onderhoud te organiseren. Bewoners gaan bijvoorbeeld met materiaal van de aannemer bladblazen om de straten van bladeren te ontdoen en krijgen er een workshop snoeien voor terug. Er ontstaat wisselwerking tussen de aannemer en de bewoners. Lees meer op de website: www.onzebuitenruimte.nl/initiatieven/.

Alleen voor de calamiteiten en specialistische taken heeft de gemeente personeel in dienst (8 tot 10 mensen). Jan van Brink, verantwoordelijk voor alles wat onderhoud nodig heeft in de openbare ruimte: “Het grootste verschil voor mij was om dingen los te laten. Ik was een controlfreak, juist als het gaat om de kwaliteit van de buitenruimte. Eerst was ik bijvoorbeeld bezig met de precieze inhoud van een melding. Nu kijk ik vooral naar het aantal en stuur ik meer op hoofdlijnen. Kwaliteit van de openbare ruimte blijft mijn verantwoordelijkheid. Eerst monitorde ik één keer in de vier weken de openbare ruimte om te kijken of de aannemer de afgesproken kwaliteit leverde. Dat doe ik nu minder, omdat ik denk, jij moet die bewoners tevreden houden. Jij hebt [als aannemer] een opdrachtgever in de horizontale relatie met bewoners (tevredenheid).”
De nieuwe manier van aanbesteden van het onderhoud van de buitenruimte is één van de voorbeelden waarop de gemeente Leusden Samenleving Voorop invulling geeft. Op dit moment is de gemeente Leusden bezig met de uitdaging antwoord te vinden op de vraag wat de rolverandering en het werken vanuit het principe van Samenleving Voorop betekent voor de Raad. Meer weten over hoe ze dit aanpakken? Mail Willemien de Graaf van de gemeente Leusden.