Terugblik 3 jaar DC door Jornt

Terugblik 3 jaar DC door Jornt 
Jeetje, de DC is afgelopen. Jammer hoor. Ik vond het erg leuk om te mogen doen de afgelopen jaren. Samen met enthousiaste mensen die er echt iets van willen maken, die in de praktijk proberen om onze lokale democratie net even iets anders in te vullen. Dat ‘anders’ vind ik mooi en interessant, maar is niet altijd makkelijk. Ik hoop dat wij die lokale veranderaars de afgelopen jaren een beetje hebben kunnen ondersteunen in hun worsteling. En ik hoop dat we met hun ideeën en energie uiteindelijk een impuls hebben kunnen geven aan een vitale lokale democratie. Wat dat betreft kijk ik vol verwachting uit naar de DC-evaluatie door Regioplan die binnenkort verschijnt.

De DC zelf was ook een experiment. Gestart op 10 april 2015 met een open call. Eerst vanuit BZK, toen vanuit VNG maar vooral vanuit/met gemeenten en vernieuwers. Eigenlijk meer een netwerk dan een programma. En zo moet het ook. Zo’n netwerkaanpak klinkt mooi maar is niet altijd eenvoudig in een bureaucratische omgeving. Wat dat betreft hebben wij de worstelingen van de lokale vernieuwers altijd goed kunnen invoelen…

Oké, de hoogtepunten!? De DC-festivals (in 2015 met 300 mensen, in 2016 meer dan 500 en in 2017 meer dan 1000) vond ik alle drie geweldig. Maar ook de ca. 100 wat kleinere lokale en thematische DC-sessies gaven allemaal positieve energie. Van Groningen tot Bergen op Zoom, van Dokkum tot Maastricht. Maar het zijn vooral de mensen waar je energie van krijgt. Mensen als Joop, Rinske, Guido, Nicoline, Bert, Floris, Gabrielle, Kees, Marije, Koos, Ellen, Ben, Jaap, Karin, Jan, Lucia, Ko, Wieke, Vincent, Marieke, Peter, Jorgen, Yvette, Jacques, Hein, Louise, Jeroen, Daniël, Anne, Eddy en veeeel meer. En natuurlijk het DC-team met fijne jonge talenten. Vooral jullie wil ik erg bedanken voor het goeie werk en de leuke tijd!