Herontwerpwedstrijd

Aanmelden

Inzendingen

Ontwerpwedstrijd

Herontwerp de lokale democratie

Deadline: 17 september 2017

De geschiedenis van de Nederlandse democratie is een geschiedenis van emancipatie. Onze staat heeft zich van een koninklijke dynastie, naar een parlementaire monarchie, naar een representatieve democratie ontwikkeld, waarbij ‘de kracht van het volk’ een steeds grotere plek inneemt. Nu is het tijd voor een volgende stap. Overal ontpoppen burgerinitiatieven, maar tegelijk werken allerlei beleidsregels en vastgeroeste structuren belemmerend voor de burgerlijke initiatiefkracht. Hoe sluiten we onze lokale democratie aan op deze veranderende context? Hoe zorgen we ervoor dat het volk haar kracht maximaal kan gebruiken? Dit vraagt om een fundamentele herziening van de lokale democratie en de verhoudingen die daarbij horen.

Radicale omslag

We starten de zoektocht naar een verbindende stap, buiten de bestaande kaders en voorbij de huidige burgerinitiatieven en geïnstitutionaliseerde systemen en wetten. Huidige pogingen tot vernieuwing blijven vooralsnog hangen op procesverbeteringen binnen het systeem, maar zorgen niet voor een radicale omslag van de lokale democratie.

Maak een (her)ontwerp: essay, foto, schilderij, werkstuk…

De democratie schreeuwt om vernieuwing. De urgentie is er, nu jij nog. Denk en doe mee met onze roep om fundamentele vernieuwing. Deze ontwerpwedstrijd is de perfecte gelegenheid om je creativiteit te laten zien en aan de slag te gaan met een lokale democratie die in beweging is. Hoe ziet jouw ideale lokale democratie eruit? Laat het ons zien middels een essay, foto, schilderij, werkstuk, woordweb of iets anders. De vorm is volledig aan jezelf. Doe mee en toon je beeld!

Wat doen we met de ontwerpen? 

De finalisten worden bekendgemaakt op 17 oktober 2017 en de prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Dag van de Lokale Democratie op 17 november 2017. De jury zal onder voorzitterschap zijn van Bert Blase. De mooiste inzendingen worden hier ook tentoongesteld. Het beste ontwerp helpen wij op weg om gerealiseerd te worden!

Meedoen? 

Vul hier uw naam in:

Vul hier uw e-mailadres in:

Vul hier uw telefoonnummer in:

Upload hier uw ontwerp!

Toelichting inzending:

                              De ontwerpwedstrijd is een initiatief van Code Oranje en Democratic Challenge

De Democratic Challenge is een initiatief van het ministerie van BZK, uitgevoerd door de VNG.