Herontwerpwedstrijd

Herontwerp de lokale democratie

“De democratie schreeuwt om vernieuwing. De urgentie is er, nu jij nog. Denk en doe mee met onze roep om fundamentele verandering: Herontwerp de lokale democratie!” In de zomer van 2018 hebben bijna 30 mensen gereageerd op deze oproep. Allemaal betrokken burgers die zich zorgen maken over het gebrek aan zeggenschap en invloed en menen dat een radicale verandering nodig is om de lokale democratie te vitaliseren.

Uit alle inzendingen zijn er 19 gekozen. Daarbij golden twee criteria: is het ontwerp vernieuwend of prikkelend en is het concreet en mogelijk praktisch uitvoerbaar. Al deze herontwerpen zijn opgenomen in de tentoonstelling Herontwerp de lokale democratie die tijdens de Dag van de lokale democratie op 17/11/17 wordt geopend. Uit de 19 zijn vervolgens 8 herontwerpen voorgelegd aan de jury die er drie heeft gekozen. De top-herontwerpen zijn:

  • Jouw democratie, jij kunt het – Hein Albeda
  • De revolutie ligt op schema – Guido Enthoven
  • Think global, act local & Infocratie – Rogier de la Rive Box

Deze drie kunnen zichzelf presenteren tijdens de Dag van de lokale democratie en worden de weken daarna ondersteund bij de uitwerking en implementatie.

De herontwerpwedstrijd is een initiatief van Code Oranje en Democratic Challenge (experimenteerprogramma lokale democratie van BZK/VNG). De jury bestond uit Bert Blase (bgm Heerhugowaard, initiatiefnemer Code Oranje), Anne-Marie Poorthuis (stichting Eigentijdse Verbindingen, betrokken bij Code Oranje) en Kees Breed (VNG-directeur beleid). 

Zie hier het Juryrapport van de Herontwerpwedstrijd.

De Democratic Challenge is een initiatief van het ministerie van BZK, uitgevoerd door de VNG.

Team Democratic Challenge
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Postbus 30435
2500 GK Den Haag

E-mail: d-loket@vng.nl

We zijn ook te vinden op twitter!