Sessie: Herindeling en kernendemocratie

Graag nodigen we jullie allemaal uit voor een sessie over ‘Herindeling en kernendemocratie’. Dit is een vervolg op de sessie die Democratic Challenge & Herindeling.nl samen organiseerden op de Dag van de Lokale Democratie.

Nu is dus op 7 februari 2018 het vervolg in Neerijnen. We zoeken specifiek gemeenten die middenin een herindeling zitten. In 2019 gaat uw gemeente fuseren met één of meerdere gemeenten. U wordt in één klap een grote gemeente, maar hoe zorgt u dat de kernen invloed en zeggenschap houden over hún kern?  Hier willen we in de sessie verder mee aan de slag gaan.

Wat gaan we doen?

In de sessie op de Dag van de Lokale Democratie hebben we kunnen ‘proeven’ aan kernendemocratie. En dat is nog wat anders dan kerngericht werken en kernenbeleid. Het gaat om de verschillende vormen van invloed en zeggenschap die de kernen kunnen krijgen. Denk aan dorps- en wijkraden, gebiedscommissies, burgerbegrotingen, kernbeheer en allerlei vormen van burger- en overheidsparticipatie. In deze eerste vervolgsessie willen we er helemaal induiken. We gaan leren van concrete casuïstiek van kernendemocratie. Welke verschillen zien we? Wat zijn de rode draden? En hoe kun je als gemeenten slim van elkaar leren bij een herindeling? We maken binnenkort meer bekend over het programma.

Aanmelden

De vervolgsessie is op 7 februari 2018 van 16:00 – 19:00 in het gemeentehuis van Neerijnen (Van Pallandtweg 11, Neerijnen). Wij zorgen voor een lekker broodje.

U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar .

  1. Wilt u (kosteloos) deelnemen aan het vervolgtraject ‘herindeling en kernendemocratie’?
  2. Bent u aanwezig bij de vervolgsessie op 7 februari 2018?
  3. Wat is uw leervraag? (bijvoorbeeld: “Welke vormen van kernendemocratie zijn er?”)
  4. Kunt u een bijdrage leveren aan de vervolgsessie? (bijvoorbeeld: casus, best practice, inspiratie)

 

Sharing = caring

Kunt u zelf niet, maar heeft u collega’s of mensen in uw netwerk die ook bezig zijn met kernendemocratie?

Nodig ze vooral uit voor de vervolgsessie. Stuur deze pagina gerust door of tag ze laagdrempelig in onze update op LinkedIn of onze tweet op Twitter.

Wij zien u graag op 7 februari!

 

Harry de Vries                                 Burgemeester Neerijnen

Jornt van Zuylen                             Democratic Challenge (VNG/BZK)

Freek van Berkel                             Herindeling.nl

David Bos                                         Herindeling.nl

 

Heeft u vragen of suggesties? Neem gerust contact op met David Bos: 06 34 50 85 82