Democratische spellen

Een(bord)spel spelen en tegelijkertijd tot een gedragen besluit, inzicht of nieuwe kennis komen? Vanaf nu kan dat! Er is een grote verscheidenheid aan spellen met betrekking tot de lokale democratie uitgekomen.

Bekijk hieronder het aanbod van democratische spellen en vind het spel dat bij jou past. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de eigenaar van het spel.

Zit er wat tussen voor jouw gemeente? Neem dan direct contact op met de initiatiefnemer van het experiment of met info@democraticchallenge.nl. Speel het spel en kom op een vermakelijke manier tot een goed uitgestippeld breed gedragen resultaat.

Antwerps/Emmens burgerbegrotinsspel
Antwerps/Emmens burgerbegrotinsspel Alle Antwerpse aandacht gaat naar de werkvorm waarin een paar honderd bewoners met elkaar het gesprek aan gaan om samen het geld te verdelen. Maar in Antwerpen zijn er 3 werkvormen/spellen. 1 voor het met inwoners komen tot een agenda van de stad, 1 voor geld verdelen, 1 voor kiezen door inwoners van uitvoeringsprojecten als een x het geld verdeelt is. Zie ook blz 66 van de link: hier staat een spelanalyse van de 3 werkvormen.
Passiespel
Passiespel Wat was jouw passie, ambitie en/of droom om het werk te gaan doen wat je nu doet? Met het passiespel ontdek je op een ludieke manier welk type jij bent. Waar ligt jouw passie? Ben je een medewerker die ideeën heeft en ook van aanpakken weet?
Beter Besluit
Beter Besluit Gedragen besluiten nemen, dat kan met BeterBesluit®. Ons spel zetten we in om jou de methodiek aan te leren. Vervolgens kun jij BeterBesluit® inzetten bij participatietrajecten of in kwesties met erg uiteenlopende meningen. Door onze aanpak worden lastige onderwerpen behapbaar. Deelnemers inspireren elkaar. Samen komen ze tot nieuwe inzichten en oplossingen. En de uiteindelijke besluiten, die worden door alle deelnemers gedragen.
DemoCreatiespel
DemoCreatiespel Het DemoCreatie samenSpel van 7Zebra’s en Movisie helpt bewoners of ondernemers, ambtenaren en raadsleden om in concrete situaties tot een gedragen besluit te komen. Met begrip voor elkaars standpunten. Deelnemers ervaren wat het betekent om je te verplaatsen in de denkwijze van een andere partij en krijgen zo duidelijker perspectief voor ieders wensen en belangen in de samenwerking. Meer weten: bekijk onze website (link) of stuur een e-mail: info@democreatiespel.nl
Serious Game provincie Overijssel
Serious Game provincie Overijssel StudioVersBestuur, een initiatief van de provincie Overijssel, heeft een Serious Game Eigentijdse Volksvertegenwoordiging ontwikkeld. Het spel is gericht op bewustwording van de noodzaak om als volksvertegenwoordigers (maar natuurlijk evengoed als ambtenaar, collegelid, of inwoner) te kunnen werken in en met nieuwe samenwerkingsvormen en rolinvullingen binnen het huidige democratische systeem. Het leren en ervaren staat centraal. In de provincie Overijssel krijgt het spel een plek in de meeste inwerkprogramma’s van de nieuwe raden. Het spel moet nog in productie worden gebracht, het is klaar in februari, op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Democracity
Democracity Met het educatieve doe-programma Democracity maken kinderen uit groep 7 en 8, of leerlingen van het praktijkonderwijs en het speciaal onderwijs voor het eerst kennis met democratische besluitvorming. Ze brengen een bezoek aan het gemeentehuis en bouwen samen een stad. Het is een interactief spel waarmee gemeenten op toegankelijk wijze de deuren openzetten voor alle basisscholen.

De Democratic Challenge is een initiatief van het ministerie van BZK, uitgevoerd door de VNG.