Democratisch Zakboekje

Sinds 2017 ligt de focus van het Democratic Challenge op een bredere veranderaanpak in gemeenten in plaats van enkel op de losse experimenten. Bij deze focus staat de kennis die we de afgelopen jaren hebben opgedaan centraal. Deze kennis willen we borgen in de gemeenten bij haar vertegenwoordigers én haar inwoners. Het democratisch zakboekje is daar onderdeel van. Het zakboekje biedt handvatten om na te denken over de huidige staat van de lokale democratie, maar vooral om te dromen over de toekomst daarvan.

Het zakboekje biedt je een fundament, de basis met essentiële waarden van de democratie. Vervolgens wordt aan de hand van 8 bouwstenen de verschillende elementen (lees: uitdagingen) waaruit de lokale democratie bestaat. Door middel van voorbeelden, vragen en opdrachten worden er in het zakboekje dilemma’s en oplossingen geschetst.

Wil je investeren in een vitale meervoudige democratie? Laat je inspireren en aansporen tot actie in jouw gemeente! Vind in het zakboekje de bouwstenen en tools om te werken aan een lokaal democratisch akkoord.

  • Bekijk het democratisch zakboekje online
  • Bekijk het democratisch zakboekje als pdf

Aan de slag!

De Democratic Challenge is een initiatief van het ministerie van BZK, uitgevoerd door de VNG.