Democratische apps

Fijn he, al die technologische ontwikkelingen. Ze maken je leven een stuk makkelijker. Ook de lokale democratie!

Er zijn in de loop der jaren veel digitale toepassingen gecreëerd die te maken hebben met het vergroten van de invloed- en informatiepositie van de burgers. Bovendien vergroten deze toepassingen de (directe) betrokkenheid bij beleid en politiek. Deze digitale toepassingen zijn in vele vormen op verschillende platforms beschikbaar voor verschillende doelstellingen.

Met de gemeenteraadsverkiezingen in het vooruitzicht, is het belangrijk dat iedereen op de hoogte is van de beschikbare apps. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van deze apps.  Zit er wat tussen voor jouw gemeente? Neem dan direct contact op met de initiatiefnemer van het experiment of met info@democraticchallenge.nl.

Choice
Choice Choice is een laagdrempelig mobiel platform dat de mogelijkheid biedt om burgerschap & participatie samen te brengen.
E-learning inwerkprogramma voor raadsleden
E-learning inwerkprogramma voor raadsleden Raadsleden die meer kennis willen opdoen over de omgevingswet en willen weten wat dit inhoudt voor het raadswerk kunnen de e-learning module over de omgevingswet volgen. De module gaat in op de achtergronden, doelen en uitgangspunten van de Omgevingswet. Naast feitelijke informatie en voorbeelden zijn er ook kennistestjes die geïnteresseerde raadsleden kunnen maken en een prikbord voor vragen en opmerkingen.
Locali
Locali Locali is een app waarmee jij en je buren een goed idee voor de wijk delen met de gemeente. Samen ga je met het plan aan de slag.
Argu
Argu Bestaande online inspraaksystemen maken gebruik van conventionele reactiemodellen, waarbij alle reacties als een lange lijst worden weergegeven. Argu introduceert een unieke discussiestructuur waarmee inhoudelijk, beargumenteerd dialoog wordt gestimuleerd. We zetten mensen aan om te denken in oplossingen en argumenten. We maken complexe discussies overzichtelijk door voordelen en nadelen per idee helder weer te geven. Doordat we usecases hebben uitgedacht voor burgers, politici en ambtenaren, kunnen we alle relevante actoren betrekken op één platform.
Petities.nl
Petities.nl Het doel van petities.nl is om het Nederlanders makkelijk te maken een petitie te ondertekenen of te starten waar een antwoord op moet komen. Sinds 16 juni 2008 is het mogelijk voor de ontvangers van petities een loket te openen in de website om petities te begeleiden, ontvangen en te beantwoorden.
Civocracy
Civocracy Effectieve online burgerinteractie vraagt om een combinatie van informatie, discussie en actie. Civocracy biedt een digitaal platform dat mensen, overheden en stakeholders verbindt en ze de benodigde tools geeft om effectief te communiceren en samenwerken. Het delen van onze ideeën en standpunten maakt betere besluitvorming mogelijk op lokaal niveau en zorgvuldige beleidsvorming op de lange termijn, dankzij co-creatie.
VolqsDialoog
VolqsDialoog Volq is specialist in participatietrajecten en zet hierbij de unieke, online VolqsDialoog. Deze bestaat uit 2 compacte ronden waardoor deelnemers hun mening kunnen geven en op gestructureerde manier (online) luisteren naar andere meningen, keuzes kunnen maken en dit motiveren. Dit lost het probleem op van surveys en van online discussieplatforms. De VolqsDialoog is veilig, laagdrempelig, kosten-en tijdefficiënt en bewezen.
IKPRAATMEE
IKPRAATMEE IKPRAATMEE is een online gespreksplatform voor het vinden van antwoorden op de participatievragen in je gemeente. Door inzet van verschillende gespreksinstrumenten kun je discussiëren, debatteren, peilen, onderzoeken en kiezen. Hiermee vind je ideeën en input voor beter beleid en verbeter je de samenwerking met je publiek. Gebruik van IKPRAATMEE is eenvoudig en de oplossing is goed schaalbaar. Door daarbij de methode voor een ‘Relevant Gesprek’ toe te passen, zul je met meer succes gespreksdeelnemers vinden en gesprekken met meer opbrengst gaan voeren.

De Democratic Challenge is een initiatief van het ministerie van BZK, uitgevoerd door de VNG.