Ecodorp Boekel

Thema(s):
Democratische waarde van initiatief

Waarom levert jouw experiment een bijdrage aan dit thema?

In Ecodorp Boekel maken we voor besluitvorming gebruik van Holarchie, een voor ons specifiek aangepaste vorm van Holacracy. Dankzij deze besluitmethodiek werkt de organisatie als een zwerm vogels op zoek naar insecten.

We hebben een grondwet gemaakt waarin onze vergadertechniek en besluitvorming uitgebreid wordt uitgelegd.

1. Concreet experiment

Binnen één jaar vanaf nu gaan we een cirkel van 10 innovatieve, CO2-negatieve, energieneutrale woningen ontwerpen. Over materialen, verwarming, koeling en bouwwijze gaan we samen beslissen. Daarna gaan we de eerste 10 woningen bouwen met onze eigen handen (onder begeleiding van bouwexperts).

2. Lokaal karakter

Het project vind plaats in de gemeente Boekel.

3. Vernieuwing van lokale democratie

Onze besluitvormingsmethode Holarchie is nog heel nieuw in Nederland. In 2014 hebben we daarom mee mogen doen aan De Grote nieuw organiseren prijs: http://www.ecodorpboekel.nl/ecodorp-boekel- werkt-sneller- met-holacratie/

Het college van de gemeente Boekel en het bestuur van Ecodorp Boekel werken samen om dit project tot stand te brengen. Het college geeft daarbij alle ruimte aan het ecodorp en het ecodorp ondersteunt de gemeente, waar mogelijk. Zoals bij de oprichting van een lokale energiecoöperatie en bij het plaatsen van statushouders op het terrein van Ecodorp Boekel.

4. Duurzame impact

Ecodorp Boekel wil een inspirerend voorbeeld zijn voor een circulaire woonwijk. We gaan onze plannen zo maken dat ze modulair toe te passen zijn bij andere nieuwe woonwijken of bij renovaties van een woonwijk. Een medewerker van het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft voor ons en andere ecodorpen een leercirkel Ecodorpen verduurzamen Nederland opgezet. Hij vergeleek ecodorpen met Formule I-racewagens. Daarin worden innovaties uitgetest en als ze goed werken, komen ze ook in de reguliere auto’s. Zo werkt het met ecodorpen ook en als daar iets goed werkt, kan het ook in een gewone woonwijk floreren. http://www.ecodorpboekel.nl/doel-leercirkel- ecodorpen-verduurzamen- nederland/ We zijn vorig jaar erkend als één van de 10 Kiemen van Het Nieuwste Brabant.

5. Grootste uitdaging

We zijn een wooncoöperatie en dat is voor banken moeilijk te financieren, omdat Nederlandse banken nog niet bekend zijn met dat concept. We zijn al meer dan een jaar in gesprek met de Triodos en Rabobank, maar ondanks hun wens om ons te financieren, lijkt het risico te groot. We gaan nu kijken naar alternatieve financieringsvormen.

6. Ondersteuningsvraag

Toegang tot financiering.

 

Welke partijen van binnen de gemeente zijn betrokken bij het experiment?

College van B&W

Welke partijen van buiten de gemeente zijn betrokken bij het experiment? 

Provincie Noord-Brabant, Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Ministerie van BZK, MVO Nederland,

Nederland Circulair

 

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *