Cliëntenakkoord

Thema(s):
Overige experimenten

Groen Links Zwolle wil de positie van cliënt en mantelzorger in de driehoek met gemeente en zorgaanbieder versterken door de cliënt zelf te laten aangeven hoe dat het beste kan. In 2013 maakte de partij een aanzet tot een sociaal cliëntenakkoord. De volgende stap is een initiatiefvoorstel voor de raad maken en achterhalen waar de versterking van de positie van de cliënt het beste vorm kan krijgen: goede cliëntondersteuning en steun bij het keukentafelgesprek, maar ook een duidelijke rol van de cliënt bij het bepalen van de kwaliteit van de zorg en de beste manier om te innoveren.

Vernieuwend

Ons is geen voorbeeld bekend waar een gemeente in gesprek gaat met cliënten over wat zij willen. En als het al gebeurt, dan moeten cliënten hun zegje doen in een setting die vooral voor de hoogopgeleide, goedgebekte burger veilig voelt. Dat willen we voorkomen.
Een initiatiefvoorstel is een instrument van de raad. Dat staat centraal. Alleen geven wij de cliënt de mogelijkheid een initiatief te maken, waarbij onze fractie vooral als doorgeefluik fungeert.

Impact

De kwaliteit van de zorg gaat substantieel veranderen, als de cliënt daarin een stem krijgt. Door hen mee te laten werken aan een initiatiefvoorstel, zullen andere initiatieven/ burgers gaan volgen.

Overdraagbaar

Van het gesprek met de cliënt en de vormen die we daarbij gaan gebruiken, maken wij een verslag. Andere gemeenten kunnen daar hun voordeel mee doen

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *