Vragenvuur

Thema(s):
Burgerjournalistiek

Waarom levert jouw experiment een bijdrage aan dit thema?

Mijn experiment geeft inwoners een stem. Zij bepalen wat de politiek moet bespreken, waarop politici moeten reageren en wat zij moeten agenderen in de gemeenteraad. Dat doen bewoners door een vraag voor te leggen aan de politiek. De politiek reageert of antwoordt op die vraag en de (burger)journalist volgt vervolgens wat er met de reactie van de politiek gebeurt. Verandert er ook werkelijk iets, wordt een weeffout opgelost of een succesverhaal beloond?

1. Concreet experiment

Vragenvuur is een wekelijks radioprogramma met het volgende format:

1. Politicus als studiogast. In de uitzending maken we kennis met een lokale politicus. Wat is zijn of haar achtergrond, idealen en wat wil hij bereiken in de politiek en wat heeft hij bereikt.

2. Rubriek: de vraag van de week. Een Amsterdammer legt een prangende vraag voor aan de politicus die te gast is in de studio. Dat kan als gast in de studio, maar het kan ook een van tevoren opgenomen item zijn. Eventueel wordt ook een expert benaderd om te reageren.

3. Rubriek: Politiek op pad. Wekelijks is er een kleine reportage over een politicus die op werkbezoek gaat. Waarom gaat hij op werkbezoek, wat heeft hij gedaan, wat heeft hij geleerd en wat gaat hij ermee doen?

4. Rubriek: politicus van de week. Welke politicus is in het nieuws gekomen omdat hij iets gedaan heeft voor burgers, een initiatiefvoorstel heeft ingediend of iets dergelijks.

2. Lokaal karakter

Amsterdam, zowel de gemeenteraad als de bestuurscommissies.

3. Vernieuwing van lokale democratie

Politici worden vaak gedwongen in een bepaald format te werken. Ze moeten boos zijn als er misstanden zijn, ze moeten op incidenten reageren, enzovoorts. Maar politiek is veel meer dan het politieke debat, het gaat ook om de volksvertegenwoordiging. In Vragenvuur willen we die rol uitvergroten. Hoe is de verbinding tussen bewoners en politici? Klopt het wel dat je politici nooit ziet tussen de verkiezingen? Wat kunnen politic betekenen? Hoe zorg je ervoor dat je als inwoner goede vragen stelt en op tijd aan de bel trekt bij de politiek?

4. Duurzame impact

Structurele veranderingen vind ik een groot streven. De radio uitzendingen van Vragenvuur maakt politiek mensenwerk, die over mensenproblemen en uitdagingen praat. De verandering zit hem erin dat politiek een samenwerkingspartner is voor bewoners.

5. Grootste uitdaging

  • Genoeg vrijwilligers vinden.
  • Strak aan het format vasthouden.
  • Basisfinanciering vinden.

6. Ondersteuningsvraag

Hoe maak ik Vragenvuur een duurzaam initiatief met sterke samenwerkingspartners, een hecht vrijwilligersteam en een eenduidig format?

 

 

Welke partijen van buiten de gemeente zijn betrokken bij het experiment?

publieke omroep Amsterdam

 

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *