Verbindende Kaders

Thema(s):
Dorps- en wijkdemocratie

Bronckhorst wil een gemeente zijn die ruimte geeft aan de kracht van de samenleving en deze versterkt. Dat doet zij door de inzet van gebiedsambtenaren. Zij gaan zonder inhoudelijke opdracht de gebieden in en het gesprek aan met inwoners, organisaties, ondernemers. Ze gaan op zoek naar de zelfkracht en ondersteunen die. In Verbindende Kaders gaat de gemeenteraad op zoek naar manieren hoe zij haar rol op een verbindende manier kan invullen. Via de Democratic Challenge zoekt Bronckhorst meedenkkracht op inhoud en proces om te bepalen op welke manier de gemeente de discussie gaat voeren met inwoners.

Vernieuwend

We hebben nog niet kunnen vinden of er al vergelijkbare trajecten bestaan. We hebben de indruk dat de ontwikkeling van doe-democratie nog niet voldoende is vertaald naar de gemeente zelf, wat betekent het voor de werkwijze van de gemeente (organisatie en bestuur)?

Impact

Wij zijn ervan overtuigd dat een cultuurverandering binnen de gemeente essentieel is om de aansluiting op de samenleving te behouden. Door die cultuurverandering zowel bestuurlijk als ambtelijk te maken kan dit de samenleving een boost geven: inwoners krijgen weer vertrouwen in de gemeente als partner.

Overdraagbaar

Zowel proces als uitkomst (andere manier van besturen door de gemeenteraad) kan door andere gemeente gebruikt worden.

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *