DOE 040

Thema(s):
Democratische vaardigheden

Kinderen leven in een democratie dus ook hun stem telt. Daarom zijn de initiatiefnemers van DOE040 een democratische school begonnen in Eindhoven. Het doel van de school is kinderen te leren hun stem te gebruiken en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen scholing en ontwikkeling, maar ook voor elkaar. De school wordt bestuurd door al haar deelnemers, dus ook de leerlingen besturen mee. Op basis van argumenten kunnen zowel staf als leerlingen hun doelen bereiken. Momenteel is DOE040 op zoek naar een vaste plek om hun school onder te brengen. Daarvoor zoeken ze financiële ondersteuning en creatieve denkers.

Vernieuwend

Deze vorm van onderwijs bestaat al langer, echter iedere school voert naar eigen visie de regie. Er is geen overkoepelend orgaan dat regels stelt of je wel of geen democratische school bent. Er is wel contact onderling, maar dat is meer ter steun en inpiratie. Deze school is compleet anders omdat we, met goedkeuring van inspectie kinderen geen curriculum op te dringen wat van bovenaf opgelegd is, en gebaseerd is op oude waarden uit de tijd van de industriele revolutie. Wij zijn inmiddels in een volgend stadium. Kinderen hebben de ruimte en de vrijeheid om hun 21 eeuwse vaardigheden te ontwikkelen, op hun eigen niveau en in hun eigen tempo. Geen klassen gemiddelden die bepalen wat jouw niveau zou moeten zijn. Dit werkt ons inziens belemmerend. Alle mensen willen namelijk leren en zich ontwikkelen, dat hoef je ze niet op te dringen.

Impact

De school is uiteraard gestart met de ambitie om heel lang te gaan bestaan. Er is enorm geinvesteerd in mensen en middelen. We zijn een committement aangegaan met de kinderen en hun ouders. We hebben kleuters van 4 jaar, die willen we graag tot hun 18e een fijne inspirerende school omgeving bieden.
Het is per definitie een structurele verandering. Ouders hebben een vrije keuze voor onderwijs in Nederland. Er is nu een nieuwe keuze ontstaan.

Overdraagbaar

Er is een aantal democratische scholen in oprichting in Nederland. Deze initiatieven hebben we inmiddels als een keer uitgenodigd en helpen we door het delen van onze ervaringen. Alles wat we ontwikkeld hebben delen we met nieuwe initiatieven. Door het succes van een aantal scholen zie je dat anderen ook de stap durven te wagen. Omdat steeds meer ondernemers zich inzetten en betrokken zijn bij de initiatieven zie je dat het goede organisaties worden die niet alleen de ideele kant maar ook de zakelijke kant goed verzorgen. Daardoor ontstaan er stevige organisaties. 85 % van onze medewerkers zijn (educatief) ondernemer.

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *