Demos: wie is beste burger?

Thema(s):
Democratische vaardigheden

Het valorisatieproject Democratisch Laboratorium concentreert zich op democratische creativiteit en de ontwikkeling daarvan binnen groepen. begonnen vanuit de sociale en politieke wijsbegeerte-afdeling van de Radboud Universiteit, ontwikkelt het een model waarin groepen leren te reflecteren op verschillende vormen van besluitvorming. In de eerste fase van dit project (oktober-december 2014) ging het om de ontwikkeling van een rollenspel, getiteld ‘Demos. Wie is de beste burger?’ waarin een groep van 12 mensen experimenteert met besluitvorming in een vertegenwoordigend en een direct democratisch model. Dit werd getest met verschillende groepen waaronder studenten, middelbare scholieren, jongeren van politieke partijen en deelnemers aan een filosofisch festival. Het resultaat ervan is een rollenspel, vervat in een professioneel vormgegeven doos vervat rollenspel, dat in verschillende contexten kan worden ingezet. Demos is in gesprek met partners als TNO, VNG en ProDemos om dit verder te ontwikkelen naar een flexibele democratische tool voor de training van gemeenteraadsleden, kader van politieke partijen, en jongeren in verschillende omgevingen. Het doel ervan is een reflectie op gang te brengen over de mechanismen die aan het werk zijn in een democratie en bewustzijn te genereren van de mate waarin burgers zelf in staat zijn deze te veranderen.

Vernieuwend

Het verschil met bestaande vormen van burgerschapsvorming is dat Demos niet alleen gaat over het bestaande systeem, maar ook leidt tot een actieve houding met betrekking tot mogelijke alternatieven en een gesprek over de vormgeving daarvan.

Impact

De bedoeling van dit project is een product te maken dat een vast onderdeel kan worden van allerlei vormen van burgerschapsvorming, juist op lokaal niveau waar vaardigheden op dit gebied kunnen worden getraind binnen politieke partijen, gemeenteraden, actiecomités etc. Door de aansprekende vorm hopen we hiermee een middel te bieden dat in deze nieuwe trend van burgerschapsvorming mensen activeert, in dit geval door gebruik te maken van technieken iun de sfeer van gamification.

Overdraagbaar

De methode van het rollenspel is in verschillende contexten inzetbaar. Door de webomgeving die we creëren rondom dit project.

Contact

1 reactie

  • ingrid meijer zegt:

    Ik wil graag dit spel voor in de Nederlandse les op het mbo,
    Hoe moet ik het bestellen?
    Groet,
    Ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *