De Burgerrekenkamer Langedijk

Thema(s):
Checks & balances

De Burgerrekenkamer Langedijk is eind 2012 opgericht door een groep inwoners van de gemeente Langedijk (Noord- Holland). Zij keken met zorg naar de financiële positie van hun dorp. Volgens de initiatiefnemers komt het project niet goed van de grond omdat de gemeenteraad niet meewerkt, adviezen niet opvolgt. Via de Democratic Challenge hoopt de Burgerrekenkamer een officiële status te krijgen, zodat ze gevraagd en ongevraagd (en niet vrijblijvend) commentaar kunnen geven op financiële zaken.

Vernieuwend

Voor zover wij weten is dit een totaal nieuw concept. Er is inmiddels (dankzij bijeenkomsten als Doe Open en D1000) wel belangstelling vanuit andere gemeenten. De naam Burgerrekenkamer is gedeponeerd. Iedere gemeente zou een eigen Burgerrekenkamer kunnen hebben onder de toevoeging van de eigen naam, zoals de Burgerrekenkamer Langedijk.

Impact

Dit project kan een enorme impact hebben. Burgers raken steeds verder van de politiek en de overheid verwijderd. Daardoor ontstaat al gauw een sfeertje van ”ze doen maar wat”, vooral als er financiële problemen komen. Als burgers weten dat er namens hen door professionals wordt toegezien op de besteding van HUN geld zullen begrip en acceptatie groeien. En wetende dat ze op de vingers worden gekeken zullen raad, B&W en ambtenaren ook eerder geneigd zijn een dubbeltje eerst eens een keer om te draaien alvorens hem uit te geven.

Overdraagbaar

De naam Burgerrekenkamer is gedeponeerd. Iedere gemeente zou een eigen Burgerrekenkamer kunnen hebben onder de toevoeging van de eigen naam, zoals de Burgerrekenkamer Langedijk.

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *