WIJF

Thema(s):
Wijkboekhouding

Het Wijkinvesteringsfonds (WIJF) is een nieuwe manier van zeggenschap over wat er in je wijk gebeurt en waar het geld naar toe gaat. Het WIJF brengt partijen op lokale schaal bij elkaar, zorgt voor betrokkenheid bij de wijk en biedt een platform voor sociaal ondernemers en ondernemingen. Het burgerinitiatief hoopt via de Democratic Challenge in contact te komen met experts op het gebied van game-development, democratische besluitvormingsprincipes met meerdere ongelijksoortige entiteiten en coaching/capacity building van sociale ondernemers.

Vernieuwend

Het WIJF is geïnspireerd door concepten als Better Reykjavik, voor de kunst, voor je buurt, participatief begroten, Dragons’ Den en kredietcoöperaties. Het vernieuwende van dit concept is dat het een lokaal, inclusief en integraal speelveld introduceert. Veel partijen investeren in wijken. Van woningbouwcorporaties en de gemeente tot ziektekostenverzekeraars, fondsen, beleggers, provincies, waterschappen en energiemaatschappijen. Maar veel partijen zijn gebonden aan de de eigen begroting en de doelstellingen van de organisatie. Waardoor het werkelijke algemene collectieve belang soms ondersneeuwt in de fragmentering van de overheid en de maatschappij. Het WIJF brengt deze partijen op lokale schaal bij elkaar, zorgt voor betrokkenheid bij de wijk en biedt een platform voor sociaal ondernemers en ondernemingen.

Impact

De belangrijkste impact van het WIJF ligt waarschijnlijk in de ontmoeting in de wijk en de invloed die mensen hebben op wat er nodig is in de wijk. Delfshaven is het meest dynamische gebied in Rotterdam op het gebied van bewonersinitiatieven (met o.a Zorgvrijstaat West, de Leeszaal West, Singeldingen, Schiezicht en WIJ Delfshaven) dus er is een dichte biotoop waar sociale innovatie ontstaat. De investerende partijen zijn gericht op lange-termijn waardeontwikkeling en hebben zich voor een aantal jaar gecommitteerd aan de gedachte achter de Delfshaven Coöperatie. Over drie jaar zal hopelijk een middel (zowel online als offline) ontstaan zijn waar het gesprek over de waarde van de wijk plaatsvindt.

Overdraagbaar

De ervaringen van dit experimentele project zijn overdraagbaar via de spelvorm van Buurtpoker. Door het nieuwe speelveld letterlijk uit te tekenen en spelregels te ontwikkelen kan het spel ook op andere plekken gespeeld worden. Omdat de waarde ligt in de ontmoeting en de bijzondere sfeer van de bijeenkomst willen we een Buurtpoker sessie opnemen op video zodat er een tutorial en indruk van de mogelijkheden ontstaat.

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *