voOot

Thema(s):
E-democratie

voOot is ontstaan vanuit een simpel idee: Ik wil (bijvoorbeeld via een app) op de hoogte worden gehouden over de beslissingen van de gemeenteraad en mee kunnen stemmen met die beslissingen. Ik hoef niet alles te weten, maar vooral beslissingen over gebieden in de stad die ik interessant vind, speciale thema’s of specifieke onderwerpen.

We hebben geprobeerd om deze app te ontwikkelen, maar liepen tegen allerlei bezwaren aan. Zowel technisch (er is nog te weinig goede open data beschikbaar) als inhoudelijk (“”dan wordt het allemaal wel heel erg inzichtelijk””, “”Het beslissingsproces is niet in een app te stoppen””) als organisatorisch (bv geen tijd).
Het bestaande raadsinformatiesysteem werkt in essentie, maar is slecht te gebruiken voor programmeurs om hier toepassingen op te maken.

voOot is er niet alleen voor de lokale belanghebbenden die op de hoogte willen worden gehouden van lopende ontwikkelingen. Het is ook een mogelijkheid voor raadsleden of partijen om meer achtergrondinformatie te geven over een bepaalde beslissing. Zo zou een raadslid een video kunnen toevoegen met een uitgebreide stemverklaring, of meer achergrond-informatie over een bepaald onderwerp.

Op termijn, als er genoeg wordt meegestemd, zou voOot een ondersteuning kunnen bieden bij het kiezen van een volksvertegenwoordiger. Het wordt inzichtelijk met welke partij je het meest op 1 lijn zit wat betreft de beslissingen die zijn genomen in de gemeenteraad.

voOot richt zich op het inzichtelijk maken van het beslissingsproces, en stimuleert mensen om hier zelf over na te denken. Het is niet de opzet om een live volksstemming of referendum te op te zetten.

Vernieuwend

Een tijd terug is het project watstemtmijnraad opgezet. Dit programma/project is gestopt.
voOot is vernieuwend omdat het zich op de ontwikkeling en het gebruik van open data richt. Door het uitgangspunt van vrij beschikbare, machine leesbare gegevens, wordt het ontwikkelen van toepassingen eenvoudiger en meer beheersbaar. Door het ontwikkelen van een open in plaats van een besloten en gesloten systeem zorgt ervoor dat uitbreiding en aansluiting eenvoudiger gaat.

Impact

Het wordt inzichtelijker voor een groter publiek hoe het beslissingsproces van de gemeenteraad werkt. Op termijn wordt het duidelijk welk raadslid / partij het beste bij je past.
Het kan ook betekenen dat het raadsinformatiesysteem volledig wordt herzien, niet alleen stemuitslagen, maar een volledig open documentatie-systeem. Dit kan betekenen dat het openstellen van de gemeenteraad wordt gestimuleerd.

Overdraagbaar

Als het in Den Haag kan, dan kan het in principe in iedere gemeente worden toegepast.

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *