Maatschappelijk Aandeelhouders

Thema(s):
Overige experimenten

Een werkgroep van 7 raadsleden uit de gemeenteraad van Nijmegen wil de zeggenschap van Nijmegenaren op maatschappelijke instellingen vergroten. Hoe kunnen we zorgen dat bewoners meer te zeggen krijgen over de besluiten van woningcorporaties, onderwijsbesturen en zorginstellingen? Formeel gaat de gemeenteraad niet over deze vraag. Toch nemen we initiatief om het gesprek hierover te voeren in de stad. We hebben circa 10 interviews gehouden met bestuurders, toezichthouders en inspraakorganen vanuit de drie sectoren. Na de zomer willen we een stadsconferentie organiseren, om partijen te verbinden, te verrijken met goede ideeen en te stimuleren aan de slag te gaan met de invloed van Nijmegenaren. We hopen dat er veel maatschappelijke aandeelhouders ontstaan.

Vernieuwend

De term maatschappelijk aandeelhouder komt uit een publicatie van de WRR (van tweeluik naar driehoek) waarin wordt gepleit voor gezonde tegenspraak van bestuurders van maatschappelijke instellingen. Het vernieuwende aan ons project is dat we vanuit de lokale politiek, de gemeenteraad, de discussie hierover zijn gestart en dat we een actieve rol nemen om dit te bevorderen in onze stad.

Impact

Als we slagen in onze opzet, praten er in de toekomst meer en andere Nijmegenaren mee over besluiten van onderwijsinstellingen, zorginstellingen, ziekenhuizen en woningcorporaties. Naast meepraten, besluiten ze ook daadwerkelijk over een aantal zaken. De invloed van bewoners is vergroot en vindt plaats in nieuwe werkvormen, die hun waarde bewijzen en bij succes jarenlang blijven bestaan.

Overdraagbaar

De legitimiteit van de keuzes van maatschappelijke instellingen staat overal in Nederland onder druk. Wie praat en besluit er mee over belangrijke besluiten van deze organisaties? Vaak zijn dit oudere, goed opgeleide bewoners. Hoe kunnen we andere bewoners in beeld krijgen en hoe kunnen we de beweging maken van meepraten naar meebesluiten? Dit zijn universele vragen. De actieve rol die de Nijmeegse gemeenteraad kiest, kan inspirerend zijn voor andere raden.

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *