Waarom levert jouw experiment een bijdrage aan dit thema?
Met Inspraak Online bieden wij Gemeenten de mogelijkheid om burgers te laten participeren bij het lokale besluitvormings proces. Door voorafgaand aan de politieke besluitvorming de mening van burgers te peilen, door ze actief hierbij te betrekken, voorkom je problemen achteraf.
Inspraak Online wordt mogelijk gemaakt door de inzet van een professioneel webinar (online uitzending), waarbij de gemeente een thema behandeld waar inwoners live en achteraf naar kunnen kijken en interactiefaan kunnen deelnemen.
1. Concreet experiment
Inspraak Online biedt een Gemeente de mogelijkheid om haar inwoners te betrekken bij de lokale besluitvorming. In plaats van en/of aanvullend op fysieke inspraak middagen/avonden biedt Inspraak Online de mogelijkheid om inwoners online te informeren en te betrekken. Het grote voordeel hiervan is dat je meer inwoners kan bereiken en dat meer inwoners hun mening zullen geven, zowel live als achteraf.
Door de inzet van een professioneel webinar betrek je de inwoners bij de lokale politieke besluitvorming. Een professioneel webinar is een online uitzending die via Internet te volgen is. Kijkers kunnen live maar ook achteraf naar de uitzending kijken. Tijdens de uitzending is het mogelijk dat kijkers vragen stellen, mee doen aan polls en Twitter berichten kunnen achterlaten. Kijkers die de live uitzending gemist hebben kunnen rustig terugkijken op een later tijdstip. Momenteel zijn wij in gesprek met de Gemeente Woudrichem om een webinar in te zetten voor de Naam van de nieuwe fusiegemeente. Immers de Gemeente Woudrichem gaat fuseren met Werkendam en Aalburg. Het is de bedoeling dat de inwoners van deze gemeenten optimaal betrokken worden bij de totstandkoming van deze nieuwe naam en dat alle inwoners gevraagd wordt om een suggestie te doen. Met Inspraak Online willen wij een webinar verzorgen voor alle inwoners/betrokkenen van deze 3 gemeenten en vertellen op welke wijze ze kunnen participeren in de totstandkoming van een nieuwe naam.
2. Lokaal karakter
Zie hierboven onder 1. Het experiment is echt bedoeld om inwoners van lokale gemeenten op eeninnovatieve en eigentijdse wijze te betrekken bij de lokale democratie.
3. Vernieuwing van lokale democratie
Inspraak Online is vernieuwend omdat je op deze wijze veel meer inwoners kan bereiken & betrekken bij de lokale politieke besluitvorming. Momenteel bestaat dit niet en grijpen gemeenten veelal naar fysieke inloop avonden etc. Met Inspraak Online betrek je veel meer inwoners en door een 1 op 1 relatie aan te gaan met de inwoner zal de inwoner in kwestie ook veel eerlijker zijn mening geven dan als hij dat in een groep zou doen.
4. Duurzame impact
Op het moment dat je als Gemeente hieraan begint wil je uiteindelijk niet meer terug. Inwoners zullen Inspraak Online zeer waarderen doordat ze betrokken worden. Het zal een structurele verandering/aanvulling zijn waarop een Gemeente communiceert met haar inwoners en deze wijze waarop inwoners participeren rondom lokale besluitvorming. Tevens zal het inwoners de mogelijkheid geven om eenvoudig haar stem te laten horen.
5. Grootste uitdaging
De grootste uitdaging ligt hem erin een Gemeente te vinden die mee wil doen aan dit experiment. Momenteel lijkt het erop dat de Gemeente Woudrichem mee wil doen.
6. Ondersteuningsvraag
Zoals het er nu naar uit ziet gaan wij met ons experiment aan de slag met de Gemeente Woudrichem. Dit experiment bieden wij kosteloos aan. Mocht een andere Gemeente eveneens behoefte hebben aan deelname dan zouden wij graag ondersteuning willen hebben voor de financiering hiervan.
Welke partijen van binnen de gemeente zijn betrokken bij het experiment?
Gemeente Woudrichem
Welke partijen van buiten de gemeente zijn betrokken bij het experiment?
Company Webcast BV
1 reactie
Via petities.nl dacht ik een gelijksoortig idee te lanceren. We kunnen alleen op mensen stemmen, niet op algemene lijnen en concrete zaken. Is het niet handig om gekozen bestuurders na 2 jaar te verplichten een stemmingsronde op zaken te laten uitschrijven? Met maximaal 7 eenvoudig geformuleerde (multiple choice)vragen over richting en snelheid van hun beleid (raadgevend) en maximaal 3 concrete vragen op referendum niveau?
Dus bindend bij meer dan bijvoorbeeld 50% voorkeur? Dit kan digitaal en moet ook (op aanvraag) schriftelijk mogelijk zijn.