Het Lukt Ons!

Thema(s):
Overige experimenten

Crowdfunding. Het Lukt Ons! West-Friesland (Medemblik, Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland, Hoorn, Koggenland, Opmeer) roept inwoners op met ideeën te komen die West-Friesland bruisender maken. Dat kan van alles zijn: een speelplek voor de kinderen uit de buurt, extra attributen voor de sportvereniging, een wekelijkse leesclub voor alleenstaande ouderen. Via crowdfunding wil het initiatief de ideeën bekend worden en verder komen. Bij het crowdfunden maakt Het Lukt Ons! gebruik van bestaande netwerken. Gemeenten leren dat burgers heel goed zelf kunnen beoordelen of een project maatschappelijk nut heeft. Gemeenten leren ook dat de maatschappij veel sterker wordt als organisaties voor een groot deel zelf financiering regelen en als inwoners inspraak hebben op waar subsidie aan toegekend wordt.

Vernieuwend

Het vernieuwende aan het project is de aanpak: het volledige traject is gebaseerd op het zichtbaar maken van het gehele proces. Het is geen nieuw proces of een project dat een compleet nieuwe realiteit neerzet, maar een manier om met een simpel instrument, een platform, de processen van binnenuit te kantelen. Het crowdfunden ‘parasiteert’ volledig op alle bestaande netwerken, maar brengt een andere dynamiek in de relaties, waardoor op termijn een democratiseringsslag gemaakt wordt op het gebied van subsidierelaties.

Impact

De eerste projecten hebben al laten zien dat het systeem heel transparant maakt dat sommige verenigingen en stichtingen helemaal niet zo veel steun krijgen als dat zij zeggen. Ook blijkt tijdens de voorbereidende werkzaamheden al snel dat regelmatig onrealistische bedragen gevraagd werden door organisaties. De eerste veranderingen zijn al zichtbaar. Op termijn kan dit betekenen dat subsidieverordeningen helemaal op de schop gaan en dat het toekennen van beschikkingen democratiseert.

Overdraagbaar

Gemeenten leren dat burgers heel goed zelf kunnen beoordelen of een project maatschappelijk nut heeft. Gemeenten leren ook dat de maatschappij veel sterker wordt als organisaties voor een groot deel zelf financiering regelen en als inwoners inspraak hebben op waar subsidie aan toegekend wordt.

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *