Jornt’s weekblog nr. 1

Jornt Zuylen2Jornt’s weekblog – projectleider DC Jornt van Zuylen

Wat doe je als projectleider van de Democratic Challenge zoal? Omdat er achter de schermen te veel mooie dingen gebeuren om niet te delen, schrijf ik wekelijks een korte blog. Staat er iets tussen waar jij ook mee bezig bent, waar je een idee over hebt of waar je mee aan de slag wilt?

 

 

Maandag. De week begint goed. We zijn net overgestapt naar de VNG en dat biedt nieuwe mogelijkheden. In een interne lunchbijeenkomst zochten we met 15 nieuwe VNG-collega’s naar samenwerking tussen DC en hun werk. Die samenwerking gaat zeker lukken met de beroepsverenigingen van burgemeesters, wethouders, raadsleden en griffiers. Maar er zijn ook duidelijke relaties tussen DC en KING/dienstverlening, VNG-Krachttoer, sociaal domein en commissies als VNG-Denktank of cie. vdDonk. Genoeg kansen dus.

Terug op mijn kamer kijk ik in mijn agenda en beginnen de gedachten te stromen. Als netwerker denk ik in verbindingen. ProDemos organiseerde dit najaar de lezingenserie ‘Hebben politieke partijen de toekomst?’. Daar werd ook de prikkelende vraag gesteld: ‘Is democratie mogelijk zonder politieke partijen?’. Een DC-thema dat we momenteel verkennen is de rol van politieke partijen bij de vernieuwing van de lokale democratie. Er zijn (nog) geen DC-experimenten door politieke partijen, hoe komt dat? Welke lokale democratische vernieuwingen vinden er plaats binnen de politieke partijen? Hierover praten we met een aantal politieke partijen, deze week CDA en VVD.

Er staan nog meer interessante afspraken in mijn agenda. Onder anderen met Pepijn Boekhorst, raadslid en initiatiefnemer van het experiment Maatschappelijk aandeelhouderschap. Maatschappelijke democratie gaat over het democratisch gehalte van maatschappelijke sectoren als onderwijs, zorg en wonen. Hoeveel werkelijke invloed en zeggenschap hebben bewoners op een school of zorginstelling? Met die vraag houdt dit experiment zich bezig. Vanuit de gemeenteraad zijn gesprekken gevoerd met lokale instellingen in zorg, wonen en onderwijs. Echte vernieuwingen zijn moeilijk te vinden. Op 22/1 is er een werkconferentie Zeggenschap 2.0 waarbij ook inspiratie van buiten Nijmegen is gezocht. Hierover praat ik met Pepijn.

Dinsdag. Ik voer een inspirerend gesprek met over ‘Burgerkracht met burgermacht‘ met auteur Steven de Waal (o.a. Public Space en denker over maatschappelijke ondernemingen). Hij zit middenin het debat over vermaatschappelijking van woningbouwcorporaties maar ook over transparantie en zelfhulp in de zorg. Hij wijst me oa op een mooie publicatie waarin de moderne representatieve democratie met vertegenwoordigers wordt vergeleken met het directe Atheense systeem: wie is nou de elite of professionele kaste? [M.I. Finley, ‘Democracy Ancient & Modern].

Naast het voeren van gesprekken moet er vandaag ook heel wat geregeld worden. Komende 2 maanden staan er 5 ondersteuningssessies op de agenda: sociocratie, effectmeting, non-usual suspects, financiering en deep democracy. Allemaal voor de DC-experimenten. Handjes tekort…

Woensdag. Op zoek naar leden voor het DC-platform spreken we met interessante mensen met een scherpe visie op lokale democratische vernieuwing. En dat levert mooie gesprekken op. Over het organiseren van tegenmacht als kern van een levendige lokale democratie, over de worsteling om ‘best practices’ te verspreiden of ‘uit te rollen’, over het Zwitserse model waar lokale en wijkreferenda er gewoon bij horen, over het lot van innovatieve programma’s binnen de verticale wereld van instituten als BZK en VNG…

Nog eens een oud artikel van Ank Michels in Sociale Vraagstukken (19/3/2015) doorgelezen waar ze oproept tot een evaluatiekader om verschillende democratische praktijken te toetsen. Hoe democratisch is een maatschappelijk initiatief? Hoe democratisch is een dorp, een school of een gemeente(raad)? En wat versta je dan onder democratie? Wat bedoelt Rutte als hij het heeft over ‘onze democratische waarden?’ En hoe operationaliseer je democratische waarden als inclusie, transparantie, invloed of deliberatie? Na de feministische Meetlat is het tijd voor een Democratische Meetlat! Wie denkt mee?

Donderdag. KING/VNG-congres waar we een Inspiratieworkshop democratische vernieuwing geven met DC-experimenten uit Oss (Burgerbegroting) en Den Bosch (Kamer van Doen en maatschappelijk initiatieven fonds). Positieve reacties en goede discussie. Ook mooie projecten uit Heemstede, Hattem en Aldtsjerk. Te weinig tijd voor verdieping en we moeten nog wel werken aan de bekendheid vd DC. Met dank aan Simon Franssen.

Vrijdag. Goeie gesprekken in Amsterdam met Kennisland en Netdem, al jaren twee (radicaal) innovatieve clubs, ook op het gebied van democratie. Van KL leren we van hun ervaringen met de Stads Challenge die ze uitvoeren iov BZK: coaches begeleiden 10 lokale experimenten, mensen worden bijeenkomst-moe, verdieping en eigen project staan centraal! En wist u dat er unusual suspects festivals bestaan in Engeland!? Voor meer inspiratie: kijk ook eens op de site van radicale vernieuwers. Bij Netdem proberen ze democratie-projecten uit Afrika te vertalen naar de Nederlandse context (E-Motive). Dat levert veel moois op dat nog niet echt wordt opgepakt. Denk aan manifesten over democratische rechten of jongeren en democratie.  Woensdag 20/1 organiseert Netdem ism PHZ bijeenkomst over New Democracy in transition en dit voorjaar organiseren ze een aantal learning labs over democratie ihkv Europe by People.

En dan is de week alweer om…