Plannenmakers op Incubator

 


Speeddates met experts en de projectgarage om verder te sleutelen aan je plan. Volop hulp voor (potentiële) deelnemers op de Incubatordag van de Democratic Challenge. ‘Mooi om zo met elkaar onze plannen verder te brengen.’

Maandag 15 juni verzamelen zo’n veertig plannenmakers bij Zaalverhuur 7 in Utrecht voor de Incubatordag van de Democratic Challenge. Een gezelschap van challenge-deelnemers en bijna-inschrijvers, experts en geïnteresseerden met als gemene deler:  vernieuwing van de lokale democratie.
Alles kan, alles mag, zegt de challenge. Zo komen er allerhande projectideeën bij de Democratic Challenge op de lijst aanmelders. Inmiddels staat de teller op 29 aangemelde experimenten, een uiteenlopende mix van online platforms en fora, buurtapps, een netwerk en een puntensysteem tot bijvoorbeeld een wijkinvesteringsfonds waarbij buurt, lokale ondernemers en overheid investeren in maatschappelijke initiatieven. En een rekenkamer die volledig bestaat uit bewoners.

 

In gesprek over communicatie, wetgeving, financiering
De Incubatordag heeft als doel: projectideeën concreet maken en projectplannen verder ontwikkelen tot echte experimenten. De volgende stap is de democratische experimenten met ondersteuning van de challenge in de praktijk te gaan brengen. Experts op deze dag – zelf bijvoorbeeld initiatiefnemer in een burgerparticipatieproject, communicatiespecialist, designer, creatief denker of (oud) bestuurder – zijn onderdeel van het netwerk van de Democratic Challenge, dat de projecten straks gaat ondersteunen.
In speeddates gaan achttien experts en ervaringsdeskundigen met deelnemers in gesprek over communicatie, wetgeving, financiering, netwerken en bestuurlijke processen. ‘Hier ben ik niet de enige met een wild plan’, lacht een vrouw. ‘Mooi om zo met elkaar onze plannen verder te brengen.’ Na de 1-op-1-gesprekken gaan de plannen door naar de projectgarage: samen met collega-deelnemers, geïnteresseerden en experts sleutelen plannenmakers verder aan hun voorstellen en krijgen ze daarnaast ideeën, adviezen en feedback van collega’s uit het land.

 

Wie durft dit aan?
‘Ik vind het belangrijk hierbij te zijn’, zegt een initiatiefnemer. ‘Ideeën delen en verder brengen met mensen die in hun gemeente tegen dezelfde dingen aanlopen. Als koplopers voor nieuwe lokale democratie laten wij zien dat het anders kan.’ In de gesprekken komen interessante vragen langs. Hoe zorg je dat raadsleden meegaan in jouw experiment over crowdfunding? Hoe spreken we nieuwe doelgroepen aan, bijvoorbeeld onze collega-ambtenaren? Bij een bewonersproject: hoe past ons idee binnen de werkwijze van de gemeente? Hebben we een juridische status nodig, zodat ze ons serieus nemen? Of zorgt dat juist voor vertraging en bureaucratie? En misschien wel de meest gehoorde vraag van de dag: welke gemeente durft dit experiment aan?

Veel vragen, maar vooral ook veel antwoorden op de Incubator. En weer een zwik aanmeldingen voor de challenge erbij! Wil je ook meedoen? Inschrijven kan tot en met 10 juli.