CouncilWise

Thema(s):
E-democratie

Onze online dialoog lost het probleem op dat mensen niet graag meer surveys invullen, te druk zijn om een online forum te bezoeken en evenmin bijeenkomsten bezoeken. Wat mensen wel heel graag doen is hun idee of mening geven en in een slimme, korte ronde mogen reageren op anonieme ideeën / meningen van anderen en motiveren waarom. CouncilWise zorgt ervoor dat de ambtenaar in 3 minuten tijd een dialoog start met één of hooguit enkele vragen of stellingen, uitstuurt aan een panel of toegankelijk maakt via diverse kanalen voor 10 tot 10.000’en deelnemers. Zij doorlopen de 2 ronden (mening geven en naderhand stemmen/motiveren) en dit borgt dat ze reflecteren op ideeën en meningen van anderen. CouncilWise blijkt het beste uit mensen te halen, qua betrokkenheid en echt meedenken, ook op de verrassende ideeën en meningen van anderen, volgens de principes van Deep Democracy.

1. Concreet experiment

Uw gemeente kan ons inzetten om in dialoog te komen met wijken, buurtverenigingen, ondernemersverenigingen of zelfs de hele bevolking van de gemeente. Bijvoorbeeld om te zorgen dat u draagvlak krijgt voor een nieuw beleidsvoornemen, of dit zelfs in co-creatie vormgeven, het evalueren van voortgang van initiatieven rond welzijn, sport, veiligheid, etc.

2. Lokaal karakter

CouncilWise faciliteert kleine en grote participatietrajecten, met een eenmalig of langdurig karakter, die op lokaal, regionaal of landelijk niveau kunnen worden uitgevoerd via (bestaande) panels en / of via social media kanalen en / of in combinatie met fysieke bijeenkomsten, bijvoorbeeld ná de online dialogen. Iedereen kan CouncilWise na 10 minuten zelf bedienen. Er is geen IT kracht voor nodig, evenmin een consultant, noch moderator. Dat maakt het zeer schaalbaar en laagdrempelig.

3. Vernieuwing van lokale democratie

CouncilWise is de enige aanbieder van online, schaalbare dialoogoplossingen die reflectie heeft ingebouwd in het proces voor deelnemers. Dit borgt (eindelijk) dat ze niet alleen hun mening geven, maar ook laagdrempelig stemmen op de meningen van anderen. Dit blijkt tot nadenken aan te sporen en dat zorgt dat 1 + 1 eindelijk 3 is! Niet alleen roepen maar zelf ook openstaan voor wat anderen zeggen. Veilig, want anoniem.

4. Duurzame impact

CouncilWise kan eenmalig of bij herhaling worden ingezet. Dit zorgt voor een laagdrempelige relatie die wordt aangegaan. Geen onderzoek, maar dialoog dus. Overigens wordt CouncilWise ook ingezet voor interne dialoog.

5. Grootste uitdaging

De uitdaging is dat we samen de thema’s nemen die er toe doen, maar die momenteel tijdrovend zijn, onzeker, met veel betrokken stakeholders, en met onzeker draagvlak. Met die thema’s kunnen we samen het verschil maken. Dat betekent dat de betreffende wethouders en ambtenaren moeten openstaan voor de meningen van anderen. Dat blijkt in de praktijk een goed te nemen horde: de burgers reageren immers ook op andermans mening waardoor ze leren open te staan voor andere meningen dan alleen die van henzelf.

6. Ondersteuningsvraag

Heeft u interesse om net als gemeente Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Utrecht een thema eenmalig of duurzaam te versterken met de bewoners van uw gemeente, neem dan contact met ons op. We begeleiden – indien gewenst – het ontwerp, werving en follow-up.

Welke partijen van binnen de gemeente zijn betrokken bij het experiment?

Het zou kunnen dat er intern collega’s zijn bij de gemeente die betrokken zijn participatietrajecten. Wellicht zijn er communicatiecollega’s die hun expertise bieden bij de participatietrajecten. Er kunnen ook externe stakeholders bij betrokken zijn, zoals bewonersverenigingen, sportverenigingen en andere gemeentelijke instanties.

Welke partijen van buiten de gemeente zijn betrokken bij het experiment?

CouncilWise: http://www.councilwise.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *