Deelcongres: Democratisch vakmanschap – Op zoek naar je democratisch kompas

Het zijn turbulente tijden voor de democratie. Als lokaal bestuurder zit u in het hart van de lokale democratie. De Omgevingswet komt eraan. In debat met de gemeenteraad, in gesprek met wijkbewoners van een bepaald initiatief, maar ook met boze bewoners. Daar is niet alleen politiek, maar ook democratisch vakmanschap voor nodig. Dit vraagt om een democratisch kompas dat helpt belangen af te wegen.

In dit deelcongres werken we aan de hand van een concrete casus binnen de Omgevingswet aan ons eigen democratisch vakmanschap. We spelen een serious game waarin u moet kiezen tussen de belangen van verschillende groepen bewoners, tussen draagvlak in de raad en draagvlak in de wijk, tussen een lastige minderheid en een stille meerderheid. Daarnaast verruimen we de blik door ook internationaal te kijken hoe het democratisch kompas werkt. Aan het einde van het deelcongres gaat u naar huis met een herijkt democratisch kompas.
Dit deelcongres wordt georganiseerd door de Democratic Challenge (VNG), VNG International en de VNG academie. De Serious Game wordt gemodereerd door Laurens de Graaf (Hogeschool Utrecht), met interventies van Gerrit-Jan Schep en Jean Eigeman (beiden zowel in Nederland als in het buitenland actief binnen het lokaal bestuur).

Meld je aan!