Aanbod voor raadsleden

Gefeliciteerd! Je bent herkozen of gekozen als raadslid in de gemeenteraad. Als raadslid sta je in het hart van de lokale democratie. Hoe bereid je je als raadslid voor op je verbindende rol? Het zorgen voor verbinding met de lokale samenleving is immers de basis van het raadslidschap. Heb jij een democratisch kompas aan de hand waarvan je beslissingen neemt? In dit overzicht vind je kennis, praktijkvoorbeelden en concrete handvatten om invulling te geven aan deze rol. Aan de hand van 4 stappen nemen we je mee in lessen die we bij de Democratic Challenge (een driejarig experimenteer- en leerprogramma voor vernieuwing van de lokale democratie) hebben opgedaan en interessant zijn voor jou als raadslid. We wensen je veel succes in de nieuwe termijn!

In 4 stappen aan de slag met democratische vernieuwing:

Stap 1: De basis

Meer weten over lokale democratievernieuwing? Klik hier een introductie in lokale democratievernieuwing voor raadsleden.

Stap 2: Verdieping

Heb je de smaak te pakken en wil je je verder verdiepen, kijk dan verder bij stap 2. Hier vind je bijvoorbeeld mogelijke vormen en instrumenten en instrumenten voor lokale democratievernieuwing. Daarnaast zijn alle Democratic Challenge publicaties op thema-niveau hier te vinden.

Stap 3: Leren van de praktijk

Benieuwd naar hoe andere gemeenten aan de slag zijn gegaan met de vernieuwing van de lokale democratie? Bekijk hier korte publicatie met praktijkvoorbeelden. In deze publicatie is beschreven welke stappen er genomen zijn, wat de succesfactoren waren en geven de initiatiefnemers tips om zelf aan de slag te gaan.

Stap 4: Aan de slag! 

Zelf aan de slag met lokale democratievernieuwing  in je eigen gemeente? Op deze pagina vind je onder andere het Democratic Challenge online werkboek waarmee je aan de slag kunt met het maken van een eigen lokaal democratisch akkoord. Verder vind je hier meer informatie over Anders Formeren en het opleidings- en trainingaanbod.

Flyer

Klik hier voor de flyer.

 

 

De Democratic Challenge is een initiatief van het ministerie van BZK, uitgevoerd door de VNG.

Team Democratic Challenge
Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Postbus 30435
2500 GK Den Haag

E-mail: d-loket@vng.nl

We zijn ook te vinden op twitter!