Aanbod voor raadsleden

Een nieuw termijn staat voor de deur. Hoe bereid je je als (nieuw) raadslid voor op hun verbindende rol? Het zorgen voor verbinding met de lokale samenleving is immers de basis van het raadslidschap. Dat de samenleving in beweging is, is bijna cliché. Wel is er de afgelopen jaren veel gebeurd binnen de maatschappelijke democratie. Beschikt de gemeenteraad in jouw gemeente over de juiste democratische vaardigheden om hun verbindende rol in te vullen? Hoe verhoud je je  tot de meervoudige democratie? Of hoe help je (nieuwe) raadsleden op weg die aan de slag willen met vernieuwing/vitalisering van de lokale democratie?
Met dit inspiratiepakket bieden we raadsleden de mogelijkheid om met concrete kennis, inzichten en praktijkvoorbeelden hun democratische vaardigheden te verbeteren.

In 4 stappen aan de slag met democratische vernieuwing:

Stap 1: De basis

Meer weten over lokale democratievernieuwing? Klik hier een introductie in lokale democratievernieuwing voor raadsleden.

Stap 2: Verdieping

Heb je de smaak te pakken en wil je je verder verdiepen, kijk dan verder bij stap 2. Hier vind je bijvoorbeeld mogelijke vormen en instrumenten en instrumenten voor lokale democratievernieuwing. Daarnaast zijn alle Democratic Challenge publicaties op thema-niveau hier te vinden.

Stap 3: Leren van de praktijk

Benieuwd naar hoe andere gemeenten aan de slag zijn gegaan met de vernieuwing van de lokale democratie? Bekijk hier korte publicatie met praktijkvoorbeelden. In deze publicatie is beschreven welke stappen er genomen zijn, wat de succesfactoren waren en geven de initiatiefnemers tips om zelf aan de slag te gaan.

Stap 4: Aan de slag! 

Zelf aan de slag met lokale democratievernieuwing  in je eigen gemeente? Op deze pagina vind je onder andere het Democratic Challenge online werkboek waarmee je aan de slag kunt met het maken van een eigen lokaal democratisch akkoord. Verder vind je hier meer informatie over Anders Formeren en het opleidings- en trainingaanbod.

 

 

 

De Democratic Challenge is een initiatief van het ministerie van BZK, uitgevoerd door de VNG.